Binnenklimaat ventilatie VELUX

10 Tips voor een prettiger en gezonder binnenklimaat

Home » DakraamAdvies | VELUX » 10 Tips voor een prettiger en gezonder binnenklimaat

10 TIPS VOOR EEN PRETTIGER EN GEZONDER BINNENKLIMAAT

Misschien sta je er niet elke dag bij stil, maar een goed binnenklimaat is belangrijk voor een gezonde en prettige leefomgeving. Voldoende blootstelling aan daglicht beïnvloedt je humeur positief, het verbetert je bioritme en daarmee je slaap- en concentratievermogen.

Zo voorkom je heel eenvoudig vermoeidheid! Gezonde binnenlucht voorkomt bovendien vochten schimmelvorming. Hierdoor voel je je beter en is de kans op de ontwikkeling van allergieën en ademhalingsproblemen veel minder groot. Een goed binnenklimaat … écht belangrijk!

De Healthy Homes Barometer, een Europees onderzoek dat jaarlijks uitgevoerd wordt door de VELUX Groep, geeft een goed beeld van de mate waarin Europeanen bezig zijn met een gezonde leefomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat Europeanen een gezond huis erg belangrijk vinden
voor hun gezondheid. Ontdek hier de 10 tips voor je binnenklimaat.

TIP 1 : Lucht met meer dan één raam

Wanneer meerdere ramen 40 minuten tegen elkaar openstaan, vervangt dit gemiddeld 32% oude, muffe lucht door frisse lucht. Door 2 tot 4 keer per dag gedurende 5 minuten te luchten, heeft jouw huis voldoende frisse lucht voor eengezond binnenklimaat.

TIP 2 : Laat voldoende daglicht binnen

Voor een juiste verhouding zou het glasoppervlak in een kamer minimaal 25% van het totaal beloopbare vloeroppervlak moeten zijn. Daarbij zorgt een aantal kleinere ramen voor een betere lichtspreiding en laten dakramen 2 x zoveel daglicht binnen als verticale ramen.

TIP 3 : Zorg voor goede slaapomstandigheden

Ons lichaam kan alleen synchroniseren met het 24-uurs-bioritme van ‘slaap, werk, leven’ door de juiste blootstelling aan licht en duisternis. Zorg daarom ’s nachts voor een effectieve verduistering en overdag voor goede zonwering om oververhitting tegen te gaan.

TIP 4 : Beperk condens en vocht

Een gezin van 4 personen produceert per dag gemiddeld 10 liter water. Zorg daarom voor continue achtergrondventilatie en lucht 2 tot 4 keer per dag 5 minuten door ramen tegen elkaar te openen. Doe dit vooral in vochtige ruimten zoals de badkamer en keuken!

TIP 5 : Reinig en lucht tapijten en kleden

… of nog beter, doe ze weg. Dikke tapijten en meubels zoals oude banken zijn een paradijs voor huisstofmijten en bacteriën.

TIP 6 : Stop met roken binnenshuis en gebruik minder kaarsen

Slecht voor een gezond binnenklimaat zijn met name tabaksrook en het branden van kaarsen.

TIP 7 : Schakel apparaten uit

Elektrische apparaten, zoals de harde schijven van de tv en de computer, stoten chemicaliën uit die bijdragen aan een slecht binnenklimaat.

TIP 8 : Vermijd zoveel mogelijk chemicaliën

Er zitten mogelijk schadelijke chemicaliën in allerlei reinigingsproducten. Er is online veel advies beschikbaar om te helpen jouw huis zowel schoon als vrij van chemicaliën te houden.

TIP 9 : Plastic is niet altijd fantastisch

Wanneer kunststoffen worden opgewarmd, kunnen ze giftige dampen afgeven. Zorg daarom dat plastic speelgoed niet in direct zonlicht staat en laat geen plastic voorwerpen op een vloer met vloerverwarming liggen.

TIP 10 : Ga nog meer naar buiten

De meeste wetenschappers zijn het erover eens: blootstelling aan 2 uur daglicht per dag is een grote stimulans voor ons mentale welzijn! 
Ga naar buiten als dat mogelijk is, probeer regelmatig de benen te strekken en laat je kinderen regelmatig buiten spelen.

Auteur Vandebuerie Johan   

DakraamAdvies VELUX

Onderwerpen: 10 Tips voor een prettiger en gezonder binnenklimaat, VELUX, Klimaat

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat ons dit dan zeker weten.
Dit kan via ons contactformulier of telefonisch op het GRATIS nummer 0800-80 888.
 
DakraamAdvies investeert in service en vakmanschap!
Ben je tevreden? We staan voor je klaar!

 

Praat met een expert via Whatsapp

Lees hier ook andere VELUX blog berichten: