VELUX renovatie dak

4 tips voor je dakrenovatie. Dit is waar je aan moet denken!

Home » DakraamAdvies | VELUX » 4 tips voor je dakrenovatie. Dit is waar je aan moet denken!

Met de herfst begint een nieuw seizoen én een nieuwe levensstijl, dus tijd voor een gezonder leven. We blijven vaker binnen, veranderen onze gewoontes, … En met de koude die voor de deur staat, is, het slim om net die gewoontes onder de loep te nemen en te kijken hoe u enkele gezonde veranderingen kan doorvoeren. Heeft u echter geen zin om te gaan kokkerellen of te sporten? Dan kan u uw gezondheid een boost geven door…. uw woning onder handen te nemen!

Kies voor energiezuinige materialen

Milieuvriendelijke materialen zijn niet alleen goed voor de planeet, ze zijn ook goed voor je portemonnee. Daarom loont het om voor groene producten te kiezen bij een dakrenovatie. Zoek naar energiezuinige zonnedakpannen die het zonlicht reflecteren en de koelingskosten van je huis verlagen. Moderne modellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waaronder leisteen en houttinten. Als je een schoorsteen hebt, is het ook zinvol om te investeren in een luchtdichte schoorsteenkap die dubbel werk doet door energie te besparen en te voorkomen dat beestjes in je schoorsteen kamperen.

Installeer een dakvenster of lichttunnel

Neem een ​​”saaie” renovatie en voeg licht toe aan je huis terwijl je jouw interieuromgeving verbetert met een dakvenster of lichttunnel. Dakramen en lichttunnels zijn een perfecte oplossing om de juiste hoeveelheid natuurlijk licht in je huis te krijgen. Vanwege hun hoek ten opzichte van de zon, bieden dakvensters tot 2x meer daglicht als een verticaal raam, evenals meer privacy. Met een programmeerbaar dakvenster kan je ook de binnenluchtkwaliteit van je huis verbeteren, die tot vijf keer slechter kan zijn dan de luchtkwaliteit buitenshuis. Door je dakraam te openen, kunnen hete lucht, geuren en gifstoffen opstijgen en ontsnappen via het dak, waardoor een gezonder binnenklimaat voor jou en je gezin ontstaat. Meer nog, een dakraam kan je ventilatiesysteem aanvullen tijdens de zomermaanden, waardoor je bespaart op je elektriciteitsrekening.

Heb je al een dakvenster? Vervang het dan mee tijdens de renovatie van je dak. Zo ben je er zeker van dat dak en raam goed op elkaar aansluiten, en voorkom je om het venster na enkele jaren toch te moeten vervangen.

Installeer dakrandprofielen

Dakrandprofielen, soms ook “daktrim” genoemd, zijn ideaal bij strenge winters. Het voorkomt lekken en schade aan je dak door sneeuw of ijsdammen. Een dakrandprofiel is een afwerkstrip die zich bevindt aan de rand van het dak en gemaakt is van dunne stukken ondoordringbaar materiaal. Deze strip wordt aangebracht vóór de pannen en vormt zo een waterdichte afdichting over dakranden. Het resultaat? Minder waterpenetratie en een gezonder dak. Het is ook een goed idee om dakranden te installeren op andere kwetsbare plekken op je dak, zoals rond dakramen en schoorstenen. Hoewel dakrandprofielen in verschillende materialen voorkomen, zoals roestvrij staal en aluminium, raden de meeste dakdeskundigen koper aan. Dit materiaal is een beetje duurder, maar is het meest effectief voor het afdichten en voorkomen van waterproblemen.

Installeer onderhoudsvriendelijke dakgoten

Het schoonmaken van dakgoten is een vervelende, zelfs gevaarlijke klus die je liefst zo lang mogelijk uitstelt. Het is dan ook wenselijk om zo’n onderhoudsbeurt zo weinig mogelijk of zelfs niet te moeten uitvoeren. Een beter idee is het aanbrengen van een dakcoating. Je dak is dan beter beschermd tegen weersinvloeden, en algen & mossen kunnen zich ook minder snel op het dak hechten.

Naast het reinigen en ontmossen van je dakgoten, kan je deze eigenlijk beter gewoon afdekken. Zo kan je bijvoorbeeld een boldraadrooster of bladbolrooster boven de afvoer plaatsen die je dakgoot afdekken zodat er geen groen of ongedierte zich in de dakrand nestelt. Tip: snoei ook overhangende takken in de buurt van je dakomranding om te vermijden dat er al te veel vuil in de goten belandt.

Bij een dakrenovatie zijn er heel wat opties om de algehele prestaties van je dak en huis te verbeteren. Neem je tijd om ze stuk voor stuk te onderzoeken, zodat je weet welke toevoeging meer waarde creëert voor je woning.

Auteur Vandebuerie Johan   

DakraamAdvies VELUX

Onderwerpen: VELUX dakraam, VELUX Active, VELUX

Bron: Goed Thuis VELUX

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat ons dit dan zeker weten.
Dit kan via ons contactformulier of telefonisch op het GRATIS nummer 0800-80 888.
 
DakraamAdvies investeert in service en vakmanschap!
Ben je tevreden? We staan voor je klaar!

 

Praat met een expert via Whatsapp

Lees hier ook andere VELUX blog berichten: